Projecte Aristeu

La sostenibilitat social i mediambiental és un dels objectius principals del Centre Especial de Treball Esclatec. En la recerca per fer projectes d’innovació social que fossin respectuosos amb el medi ambient i, en la mesura que fos possible, que contribuïssin a lluitar contra el canvi climàtic, va sorgir l’oportunitat de sumar-nos al projecte Aristeu.

 

El projecte Aristeu pretén retornar a la natura la seva pol·linització orgànica per conservar la biodiversitat local a través de la creació d’espais per a les abelles en empreses, apadrinant ruscos, instal·lant hotels d’abelles i oferint productes derivats com la mel o les espelmes, entre d’altres.

 

Les abelles, més enllà de la producció de mel, tenen un paper essencial en la biodiversitat. Més del 75% dels aliments que consumim i el 90% de les plantes silvestres depenen de la seva pol·linització. Malauradament, cada any, moren més del 30% de les abelles del món per la contaminació, el canvi climàtic i la destrucció del seu hàbitat.

Empreses i entitats socials

Cal destacar que aquest projecte ha estat possible gràcies a l’aliança de diverses empreses i entitats socials com Esclatec, i està alineat amb els objectius de desenvolupament sostenible promoguts per les Nacions Unides.

 

Així doncs, des d’Esclatec participem en aquest projecte elaborant espelmes amb un disseny molt innovador, inspirat en les cel·les hexagonals del rusc, i la mateixa espelma relata el seu origen a través d’un missatge escrit que hi ha a l’interior. El disseny és de Martí Guixé, que a Esclatec, i amb la col·laboració de l’Ateneu de Fabricació de Gràcia, ha elaborat totes les eines i motlles necessaris, aplicant l’enginyeria inclusiva per fabricar les espelmes, tenint en compte que les persones que les elaboren tenen pluridiscapacitat.

Áltima, compromís i implicació

Gràcies a Áltima vam poder fer la primera comanda d’espelmes elaborades amb cera d’abella natural. El compromís d’Áltima amb el projecte l’ha fet mereixedora del premi EMAS Catalunya 2021 per la creació d’un apiari didàctic al cementiri de Roques Blanques (Collserola), amb un triple objectiu: ambiental, per fomentar la protecció de les abelles, com a pol·linitzadores clau que tenen un paper essencial en l’ecosistema i sobre la biodiversitat de l’entorn; educatiu, per promoure la sensibilització i la conscienciació social a través de la divulgació i l’aprenentatge de tot allò que envolta el món d’aquests himenòpters; i, finalment, social, per reforçar el compromís i la implicació del projecte amb entitats que treballen amb col·lectius en situació o risc de vulnerabilitat.

 

La participació en el projecte Aristeu i la col·laboració amb la iniciativa d’Áltima han ajudat Esclatec a assegurar llocs de treball per a persones amb pluridiscapacitat en un moment tan complex com l’actual, a causa de la pandèmia de la Covid-19, i al mateix temps, ens ha permès complir un dels nostres objectius: elaborar un producte de qualitat, compromès amb el medi ambient i amb la societat.

Amb el suport de:

Skip to content